Krimpflatie is een fenomeen dat de laatste tijd heel veel voorkomt in supermarkten. Bij krimpflatie wordt de verpakking van een product verkleind, terwijl de prijs hetzelfde blijft of zelfs hoger wordt. Hierdoor kan het lijken dat een product niet in prijs is gestegen, maar dat klopt vaak niet. Je krijgt immers voor een hogere prijs, minder product. 

Wat is krimpflatie precies?

Bij krimpflatie worden producten kleiner gemaakt in inhoud of gewicht, terwijl de prijs hetzelfde blijft. Dit is een manier voor fabrikanten en supermarkten om de kosten te verlagen en tegelijkertijd de winstmarges op peil te houden. Voor consumenten betekent dit dat ze minder waar voor hun geld krijgen en in feite meer betalen voor dezelfde hoeveelheid product. Zo kan bijvoorbeeld de verpakking van een pak koekjes worden verkleind van 200 naar 175 gram, terwijl de prijs hetzelfde blijft of zelfs stijgt. Dit betekent dat je eigenlijk meer betaalt per gram koekjes dan voorheen. Dit is een slimme manier voor supermarkten en fabrikanten om hun winst te verhogen. 

Wees je bewust van krimpflatie en probeer slimmer te winkelen.

De laatste tijd zijn steeds meer mensen zich bewust van de inflatie én krimpflatie. Consumenten worden kritischer en kiezen bewuster voor producten (en laten bepaalde producten nu vaker staan). Zeker nu het veel in het nieuws is lukt het supermarkten bijna niet meer om een verpakking te verkleinen zonder dat dit onopgemerkt blijft. We hopen dat dit ervoor kan zorgen dat supermarkten beter nadenken over hun prijsbeleid en mogelijk meer transparantie bieden over de veranderingen in verpakkingen en prijzen. Op de lange termijn kan dit weer gaan zorgen voor meer concurrentie tussen supermarkten, wat weer kan leiden tot betere aanbiedingen voor consumenten. 

Vrouw pakt producten in de supermarkt en checkt de inhoud

Hoe kan ik slim inkopen doen? 

Budgetvriendelijk boodschappen doen wordt steeds moeilijker. We schreven al eerder over boodschappen doen tijdens de inflatie. We zetten hier een paar tips op een rij die je helpen bij slim inkopen van boodschappen: 

  • Maak een boodschappenlijstje en houd je eraan.
  • Plan je maaltijden vooraf en koop alleen wat je nodig hebt.
  • Bestel op een vast moment je boodschappen.
  • Kies voor huismerken in plaats van merkproducten.
  • Koop producten in bulk wanneer ze in de aanbieding zijn.
  • Controleer de prijs per kilogram of liter in plaats van de totale prijs.
  • Vermijd verpakte producten en kies voor losse groenten en fruit.

Online boodschappen bestellen kan je helpen om je boodschappen budget beter te beheersen.

Als de inflatie gigantisch is, kan het lastig zijn om nog te besparen op je boodschappen. Inflatie kan ervoor zorgen dat de prijzen van producten over de hele linie stijgen, waardoor het steeds lastiger wordt om goedkope alternatieven te vinden.

Bekijk hier een overzicht van online supermarkten

Pinapparaat met lange bon van supermarkt met op de achtergrond een klein winkelwagentje

Toch zijn er nog wel manieren om de impact van inflatie te beperken. Zo kan het slim zijn om producten in bulk te kopen wanneer ze in de aanbieding zijn, zodat je minder vaak naar de supermarkt hoeft en op de lange termijn geld bespaart. We zien dat steeds meer mensen daardoor kiezen voor een online supermarkt zoals Butlon en daar een grote voorraad inslaan. 

In veel supermarkten kan je ook steeds meer producten vinden die voordelig blijven. De zogenoemde prijsfavorieten van AH en de laagblijvers bij PLUS. Ze staan niet altijd op ooghoogte in de supermarkt, maar online kan je ze nu steeds makkelijker vinden tijdens het boodschappen doen. 

We helpen je graag met tips en trucs om slim om te gaan met de inflatie en krimpflatie bij het doen van je boodschappen. 

Lees hier tips voor het goedkoop doen van boodschappen