Recent onderzoek van Kassa laat zien dat Nederlandse consumenten momenteel nog meer betalen voor hun boodschappen dan een half jaar geleden. Gemiddeld zijn de prijzen bij zes grote supermarktketens met ongeveer 13% gestegen. Kassa ging in dit onderzoek op zoek naar de prijsverschillen en heeft in een steekproef in 6 supermarkten gezocht naar de goedkoopste variant van 27 alledaagse producten. 

De duurste supermarkt

Kassa heeft de prijzen van 27 alledaagse producten bij deze supermarkten vergeleken en ontdekt dat Aldi momenteel de duurste optie is. Voor het boodschappenmandje betaal je hier maar liefst €66,46, wat neerkomt op een prijsstijging van 11,93% ten opzichte van september. Ook Jumbo en Albert Heijn scoren relatief hoog in prijs, terwijl Dirk van den Broek als meest voordelige optie uit de bus kwam met een prijs van €56,46.

De voordeligste supermarkt

Hoewel Dirk van den Broek dus de voordeligste supermarkt is, zijn ook hier de prijzen sinds september met meer dan 13,5% gestegen. Kassa wijt de prijsstijgingen gedeeltelijk aan de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende stijging van energieprijzen, die in de hele voedselketen worden doorberekend en uiteindelijk de consument treffen.

De prijzen van boodschappen zijn een belangrijk aandachtspunt voor consumenten. Een stijging van de prijzen kan leiden tot veranderingen in het koopgedrag van consumenten, zoals het overstappen naar voordeligere supermarkten of het kiezen voor goedkopere producten. Het is daarom belangrijk dat je als consument goed op de hoogte bent van de prijsontwikkelingen bij verschillende supermarkten. We schreven al eerder over goedkoop boodschappen bestellen, daarin ontdek je ook tips. In het onderzoek van Kassa zijn geen online supermarkten meegenomen, zoals Picnic of Butlon