Koopzegels, we kennen ze allemaal wel. Vroeger werden ze misschien geassocieerd met een hoop plakwerk en gedoe, maar tegenwoordig zijn spaarzegels weer helemaal hip. Met de lage spaarrente die banken bieden, is het tijd om slim na te denken over alternatieve manieren om rendement te behalen op je geld. Eén van die manieren is door koopzegels te sparen bij supermarkten zoals Albert Heijn, Jumbo, PLUS en Hoogvliet. Op deze pagina zetten we alles voor je op een rij, zodat je precies weet hoe deze spaarprogramma's werken en waar je het meeste rendement behaalt.

Koopzegels sparen: hoe werkt dat? 

Bij de meeste supermarkten is het spaarzegels verzamelen een fluitje van een cent. Voor elke euro die je uitgeeft, betaal je een klein bedrag extra voor een koopzegel. Deze zegel kun je vervolgens digitaal verzamelen via de app van de desbetreffende supermarkt. Zodra je spaarkaart vol is, kun je deze inleveren voor contant geld. En het mooie is dat je meer geld terugkrijgt dan je hebt ingelegd. Ook bij online boodschappen doen kan je dus kiezen voor koopzegels en het ouderwets plakken van de zegeltjes kan je dus achterwege laten. 

Lange kassabon waarop staat hoeveel koopzegels je hebt gespaard bij de supermarkt

De meest rendabele koopzegels: PLUS Supermarkt

Als je op zoek bent naar het hoogste rendement op je spaarzegels, dan moet je bij PLUS zijn. Hier krijg je maar liefst 50% meer uitbetaald dan wat je hebt ingelegd. Het enige nadeel is dat je per spaarkaart slechts €4 hebt ingelegd, en elke zegel kost €0,02. Met 200 zegels is je spaarboekje vol, en dan krijg je €6 terug. Het sparen gaat dus niet zo snel, maar je rendement is wel indrukwekkend.

Ga direct naar PLUS

Albert Heijn: 6% rente

Bij Albert Heijn kun je ook aardig wat rendement behalen, hoewel het niet kan tippen aan de 50% van PLUS Supermarkt. Bij Albert Heijn koop je bij elke euro die je besteedt een zegel van €0,10, en met een volle kaart van 490 zegels krijg je €52 terug. Maar let op; hier kun je, als je een premium abonnement hebt, zelfs dubbel zo snel sparen. Dit betekent dat je sneller kunt genieten van de voordelen van je spaarzegels. Maar hoe werkt dat? In plaats van slechts 10% extra te betalen, wordt er 20% van het bedrag van je boodschappen in rekening gebracht wanneer je koopzegels gebruikt. Dit resulteert in een snellere voltooiing van je digitale spaarboekje waardoor je dus sneller rente ontvangt. 

Hoogvliet: 6% rente

Ook bij Hoogvliet hoef je geen spaarboekje vol te maken, maar gebruik je een klantenkaart. Voor elke €0,10 die je uitgeeft aan boodschappen, betaal je een extra cent, en deze is direct 6% meer waard.

Jumbo: 4% rente

Bij Jumbo krijg je een rendement van 4% op je spaarzegels, wat iets lager is dan bij Albert Heijn en Hoogvliet. Bij Jumbo krijg je een zegel bij elke euro die je uitgeeft, waarvoor je €0,10 betaalt. Voor een volle spaarkaart heb je 250 zegels nodig. Sinds kort kan je bij Jumbo ook digitaal sparen via de Jumbo Extra's app. In vergelijking met andere supermarkten moest je daar langer op wachten bij Jumbo. 

Kassabon in mini winkelwagen waarbij je losse euro's ziet die de rente van koopzegels laten zien

Waar kan je het beste koopzegels sparen?

Nu je hier op een rij ziet hoeveel rente je kunt ontvangen, kun je een weloverwogen keuze maken over waar je het beste koopzegels kunt verzamelen. We raden je echter niet aan om voortaan je boodschappen alleen maar bij de supermarkt met het hoogste rendement te halen. Een supermarkt kies je namelijk niet alleen op basis van het koopzegelrendement. Welke supermarkt bij jou in de buurt is, prijzen, aanbiedingen en andere factoren spelen ook een rol. Opvallend is wel dat koopzegels sparen nu populairder is dan ooit. Ook RTL-nieuws geeft aan dat de groeiende populariteit van koopzegels waarschijnlijk voor een groot deel te danken is aan de digitalisering van de spaarboekjes. Ook bij online bestelde boodschappen kan je nu koopzegels sparen. Maar let op, het kan soms duurder uitvallen om bij een prijzige winkel te winkelen dan naar een voordeligere winkel te gaan waar je geen zegels kunt sparen. Maar als je toch al graag bij een supermarkt met een spaarsysteem winkelt, zeggen wij: ga er gerust voor! Het is een slimme manier om wat extra geld te verdienen tijdens het doen van uw boodschappen.

Vergelijk hier de supermarkten